Stěhování umělecky zaměřených prostor


Pamatujete na slavný velkofilm „Kulový blesk“ s hereckými legendami, o tématu megalomanského stěhování dvanácti rodin současně v jednom dni? Objevil se v něm také jistý Mistr Bílek, operní zpěvák, v jehož bytě se nacházela řada předmětů zaměřených na uměleckou činnost. V první řadě šlo o klavír, jehož stěhování se do scénáře nevešlo, což je možná škoda, vzhledem k jeho značné hmotnosti, a tím pádem komplikovanosti celého procesu. Stěhování příbytků a pracovišť umělecky založených lidí patří k nejobtížnějším stěhovacím procedurám z několika důvodů, a jestliže takovou akci plánujete, pak byste s nimi měli počítat.

stěhovací proces

Nápor na psychiku – již ve filmu „Kulový blesk“ zazněla věta, že: „umělci bývají lidé nepraktičtí“, a to se pak také projeví na průběhu stěhování levně v Praze. Mohou mít problém s demontáží nábytku, s balením věcí, s jejich ukládáním na místo při vybalování, a nemusí si poradit sami ani s dalšími záležitostmi, jako je instalace svítidel, polic, garnýží a zrcadel, zapojení domácích spotřebičů. To vše situaci komplikuje a stěhovací firma to má pak obtížnější.

stěhování bytu

Hmotnost předmětů – o stěhování klavíru jsme zde již hovořili, většinou se jedná o kusy o hmotnosti kolem půl tuny, navíc s nimi musíte zacházet v rukavičkách. K těžkým uměleckým předmětům však patří i sochy, například bronzová socha v životní velikosti také může vážit něco kolem šesti set kilogramů.

Cena předmětů – cena klavíru jde někdy až do stovek tisíc korun, a podobné je to i s uměleckými díly – obrazy, plastikami apod. Stěhovací firmy jsou sice obvykle pojištěné, ale zde se musí počítat se zvláštním režimem, kde může objem stěhovaných předmětů představovat i desítky milionů korun.

Množství předmětů – jestliže například stěhujete keramickou dílnu, v níž se nachází tisíce hrnků, talířků, misek, váz a figurek, bude to docela záběr hlavně na přípravné práce, čímž se také může stěhování značně protáhnout.